уторак, 27. мај 2014.

Мере и поступци за асанацију бунара после поплава

Преузето са сајта Градске општине Лазаревац
1.Очистити около кућишта (сантраже) бунара механички све што је вода нанела  и удаљити далеко од бунара,
2.Изпумпати сву воду до дна и очистити муљ и остали талог комплетно,
3.Механички очистити обазриво тврдом четком зидове од дна до врха бунара,
4.Опрати комплетно зидове од врха ка дну хигијенски исправном водом са цревом под притиском темељно и прати све док низа зидове не цури чиста вода без икаквих честица или маховине и сл.
5.Обезбедити одговарајућа дезинфекциона средства у довољној количини зависно од количине воде у бунару – метара кубних и пустити да наизвире вода до висине која се мери дужним метрима воденог стуба а потом се у кофи са водом дода количина дезинфекционог средства по кубном метру воде како је произвођач у декларацији одредио и дезифицијенс измешати са водом у посуди а затим посуду полако пустити ручно до дна бунара у воду и пар минута лагано извлачити канап на горе испуштати наизменично до дна, а потом извући посуду у руке и остатак воде у посуди сипати у бунар,
6.Сачекати да се вода смири и одстоји тако минимум 60 минута,
7.У претходном поступку додаје се 10 пута већа доза хлора од прописане
8.Дезифицијенси који се користе у дезинфекцију воде: хлорни креч; Жавелова вода; Капорит; Хлорамин и др.
9.Средства се могу набавити у апотекама и неким пољопривредним апотекама иста куповати у оригиналном паковању у количини која се обезбедити цео третман који се мора поновити;
10.Пошто је хиперхлорисана вода одстојала 1 сат приступа се пражњењу све воде из бунара до дна након чега се остави да наизвире нова количина воде измери висина воденог стуба и израчуна количина воде у бунару у кубицима а потом се одреди количина хлора потребног за сигурну исправност подземне воде додавањем хлорног препарата од 0,4-0,7 милиграма по литри воде. После тога вода се не треба користити 1 сат како би се додати хлор везао са органским материјама и обавио на тај начин своју функцију. Препоручује се и предлаже грађанима да консултују стручну службу или лабораторију водовода о свим нејасним питањима и покушају да преко њих набаве жавелову воду јер са њом једноставније одредити претходне радње за дезинфекцију воде.

НАПОМЕНА: Да би се доказала здравствена исправност воде, потребно је ивршити микробиолошку исправност третиране воде, извршити анализу преко овлашћене лабораторије.
Овлашћење лабораторије: Градски звод за јавно здравље Београд и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановиић – Батут“ у Београду.

Републички санитарни инспектор
Зоран Нешић, дипл.инг.

Нема коментара:

Постави коментар