среда, 21. мај 2014.

Како да очистите кућу након поплава да се не појави опасна буђ!

Преузето са линка ТВ Бест. Допуњено информацијама са линка МТС Мондо.
Штете од ових страшних поплава су огромне, али шта даље? Има ли и колико спаса за поплављене ствари за свакодневан живот? Поплаве у кући, становима или пословним просторима дефинитивно стварају велике штете али исправним и одлучним поступањем можемо да покушамо да ублажимо последице и накнадну штету.
Већину посла можемо да обавимо сами, приручним свакодневним средствима и опремом. Прочитајте упутства за поступање након поплаве у простору, како смањити штету и пре свега сачувати здравље станара! Смањите штету, делујте брзо – спречите настанак буђи.
Највећа опасност код поплаве у кући представља брзи развој алги, гљивица и буђи којима је довољно 48 сати да се развију и започну штетно деловање.
Алге, гљивице и буђ делују штетно на здравље људи, изазивају инфекције, астму, алергијске реакције и бројне друге болести још дуго након поплава.
Поплаве доносе и нечистоће које доприносе штетном деловању и развоју микроорганизама. Намештај и паркете тешко је спасити – зато прво спасавајте здравље.

Чишћење и дезинфекција простора

…прво је што морамо да учинимо након испумпавања воде и одбацивања уништених ствари.

Поступак чишћења простора након поплаве у кући:

Уклоните воду испумпавањем.

Позовите агента осигурања за попис штете, фотографишите простор и оштећења.

Уклоните тепихе, душеке и простирке, боље их баците јер се у натопљеним теписима и другим текстилним материјалима развијају и најопаснији микроорганизми.
Одећу треба одмах опрати и добро осушити. Након прања и сушења спремите је што даље од поплављеног простора! Одвојите и осушите дрвене предмете!
Комади намештаја од пуног дрвета – масивни можда се могу спасити. Намештај одвојите од мокрог пода алуминијском фолијом (пластична фолија не дозвољава испаравање влаге). Оперите нечистоће средствима за чишћење дрвета или паркета и добро их осушите крпом или папирним марамицама. Избегавајте средства на бази хлора, јер ћете уништити површину дрвета.
Намештај од иверице углавном је уништен након поплаве и баците га што пре, јер се натопљена иверица не може поправити или је поправка скупа и не исплати се.
Душеке, лежајеве и тапацирани намештај најбоље је бацити, поплава ствара велику штету али здравље је најскупље! Готово је немогуће потпуно очистити и дезинфиковати кауч, мадрац или тапацирану фотељу!


Рукавице, маске... обавезне приликом чишћења
Не почињите чишћење пре него што не заштите себе. Обавезно користите гумене рукавице, обућу која не пропушта воду, али и заштитну маску за уста, како не бисте удисали нечистоћу и хемикалије које ћете користити за чишћење. Посебно будите опрезни са средстава на бази хлора. Прочитајте упутство за употребу које је наведено на амбалажи. Уколико сте у могућности, користите парочистаче, професионалне или оне мање, за кућну употребу. Одлични су су како за чишћење, тако и за дезинфекцију зидова и намештаја
Поплављени тапацирани намештај извор је болести и треба га се одмах решити.
Јастуке и прекриваче баците!
Кућне апарате треба поверити сервисима, неки се можда могу спасити!
Електричне инсталације треба да провери електро инсталатер и да да процену штете.
Ламинате одмах уклоните, ако је поплава трајала неколико сати, паркети ће почети да се дижу, боље их је што пре уклонити да се омогући чишћење и сушење подне глазуре. Подигнуте и таласасте паркете немогуће је исправити, такви паркети се ваде и бацају.


Шпорет, ТВ, али и књиге могу да се сачувају
Кућне апарате немојте сами поправљати. Однесите их у сервис, позовите мајстора. Фрижидер, шпорет, фен за косу, чаки телевизор, могу да се поправе, показало је искуство из ранијих поплава. Такође можете да спасите и књиге, слике и документа - оставите их у замрзивачу две, три недеље. Тако ћете извући влагу из папира, спречити појаву плесни.
Вредне књиге и документе замрзните у замрзивачу!
Смрзавањем дехидрирамо – исушујемо влагу из папира, листови се лакше одвајају и зауставља се пропадање тиска папира! Књиге и документе оставите у замрзивачу неколико дана до неколико тједана. Смрзавањем исто тако спријечавамо појаву плијесни и гљивица у целулозним материјалима.
Све наведено треба направити у што краћем року како би се што пре приступило чишћењу и дезинфекцији зидова! Морате да будете брзи и одлучни.
Када сте уклонили уништене и оштећене ствари и подне подлоге, треба да приступите чишћењу и дезинфекцији зидова и подова.

Поступак чишћења зидова након поплава:

Користите заштитне рукавице, обућу и маске за дисање ознаке Н95, имате посла са штетним микроорганизмима и хемикалијама!
Грубо остружите нечистоће са зидова и подова, користите лопате, четке, пераче и усисаваче за воду. Скините што више слојева боје са зида, то ће убрзати исушивање зида и олакшати поправке након исушивања.
Парни чистачи су одлични за чишћење и дезинфекцију након поплава, професионални се тешко набављају па ће и мањи кућни послужити уз више труда и времена.
Вишак воде уклоните брисањем.
Ако немате парни чистач, можете зидове и подове чистити четком и раствором средства за дезинфекцију (изосан). Треба опрезно користити кућна средства на бази клора! Професионална средства за дезинфекцију потражите у апотеци.
Зидови и подови се након чишћења четком и водом могу попрскати раствором средства за дезинфекцију ( прскалицом за цвијеће, ручном или леђном).
Након чишћења и дезинфекције можете започети исушивање простора
Када је простор детаљно очишћен и дезинфикован, може се започети са исушивањем опремом за исушивање или природним путем (проветравањем). Поступак машинског исушивања са професионалном опремом траје три до четири недеље. Уз добре временске прилике, проветравањем ће бити потребно да се причека 3 – 8 месеци зависно о годишњем добу. Кућни овлаживачи ваздуха мање снаге какве можемо да купимо у продавницама, помоћи ће али њихова снага није довољна за адекватно исушивање зида након поплава.
Ако се вода налази у изолацији испод подне глазуре – потребна је специјална опрема за вакумско исушивање изолација и глазура.
Не исушујте простор пре детаљног чишћења и дезинфекције!
Чистити и дезинфиковати треба одмах, што пре, “на мокро”. Тако лакше чистимо и не дозвољавамо ширење спора и прашине по простору. Истовремено, мања је опасност од удисања штетних честица! Не постављајте исушиваче пре чишћења и дезинфекције.
Ако је хладно, не грејте простор пре дезинфекције! Грејањем се убрзава развој штетних микроорганизама. Грешка је грејати простор ради исушивања пре чишћења и дезинфекције или исушивати просторе само грејалицама без одговарајућег проветравања или машинског исушивања.
Не глетујте и не бојите зидове до потпуног исушивања!
Разне глет масе и боје затварају поре па се зидови спорије суше, добро је већ за време чишћења остругати што више боје са зида! Све што бубри и одваја се треба што пре уклонити и тиме убрзати сушење. За време сушења појављиваће се кристали минерала на површини, ове кристале скидајте стругањем и одлажите што даље од куће. На местима где су оштећења фасаде дубља, најбоље је уклонити сав материјал до зида, причекати исушивање и санирати посебним материјалима за санацију влажних зидова. Бојите зидове када сте потпуно сигурни да су зидови суви! За проверу влажности зида можете да консултујете специјализирани сервис.

Нема коментара:

Постави коментар